Hoe wordt MS behandeld?

Hoe wordt MS behandeld?

MS kan worden behandeld met verschillende medicijnen. Deze medicijnen reguleren (moduleren) of remmen het afweersysteem. Ze proberen de ontsteking in het centraal zenuwstelsel te voorkomen die de beschermende myelinelaag en de zenuwen aantast. De medicijnen remmen de verergering van de ziekte.

Bij ernstige, acute aanvallen worden vaak sterke ontstekingsremmers (corticosteroïden) gebruikt. Tijdens een aanval worden ze vaak 3 tot 5 dagen via een infuus toegediend. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Ook kunnen tabletten worden voorgeschreven. Corticosteroïden zorgen ervoor dat je sneller herstelt van een aanval.

Voor behandeling zijn er meerdere soorten medicijnen geschikt. Alle middelen werken op een andere manier en hebben hun eigen bijwerkingenprofiel. Jouw arts beslist in overleg met jou welk middel het beste bij je past.

Daarnaast kan de neuroloog of een andere behandelaar medicijnen voorschrijven om specifieke symptomen die zijn ontstaan na een aanval, zoals pijn, spierspasmen of maag-darmproblemen, te behandelen. Deze medicijnen remmen niet de MS, maar zijn bedoeld om symptomen te behandelen, zodat je in het dagelijks leven minder wordt gehinderd.

Wanneer kan met de behandeling worden begonnen?

De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat het belangrijk is om op tijd te starten met de medicamenteuze behandeling. Zodra de diagnose MS is gesteld, kan de behandeling worden gestart, om de gevolgen van MS zo goed mogelijk onder controle te krijgen.

Al in de beginfase van MS kun je lichte klachten krijgen, bijvoorbeeld oogklachten, onhandigheid of een doof, tintelend gevoel in delen van je lichaam.

Het is bekend dat een hoge aanvalsfrequentie bij het begin van de ziekte (veel aanvallen in korte tijd) op de lange duur tot een ernstigere vorm van invaliditeit kan leiden. Daarom wordt gedacht dat een vroegtijdige vermindering van het aantal aanvallen het voortschrijden van de invaliditeit remt.

Websites over MS

Als je meer wilt weten over Multipele Sclerose, dan kun je ook een kijkje nemen op:

www.msvereniging.nl
www.msinbehandeling.nl
www.msweb.nl
www.hersenstichting.nl
www.nationaalmsfonds.nl
www.mszorgnederland.nl
www.msresearch.nl